
Migreren zonder migraine doe je zo
Een migratie voelt vaak als het verhuizen van een volledig ingericht huis naar een nieuw gebouw: alles moet soepel, volledig en zonder al te veel gedoe overgezet worden. Alleen blijken de verhuisdozen in de praktijk altijd nét iets minder stevig dan gehoopt en passen de meubels niet altijd door de deur. Bij Ensur hebben we al flink wat verhuizingen achter de rug en daarom delen we graag hoe jij je zo praktisch mogelijk voorbereidt op een grote migratie. Zonder stress, maar met resultaat.
Stap 1: Begin met een duidelijk doel (en leg het het goed uit)
Een migratie zonder helder doel is als een verbouwing zonder bouwtekening, maar alleen een doel formuleren is niet genoeg. Zorg dat iedereen begrijpt waarom de migratie nodig is. Wat verandert er? Wat blijft hetzelfde? Waar doen we het voor? Bij Ensur besteden we veel aandacht aan die uitleg, zodat iedereen vanaf dag één weet waarvoor hij of zij het doet.
Stap 2: Verzamel je dreamteam (en kies je kritische geesten)
Het samenstellen van het projectteam gebeurt meestal vanuit de klant. Wij denken in die fase graag mee over welke rollen nodig zijn en welke expertise vereist is in elke fase. We hebben namelijk al eens eerder met dit bijltje gehakt.
Gaandeweg ontdekken we samen of de juiste mensen aan tafel zitten. En als dat niet zo is, dan bespreken we dat. We letten daarbij niet alleen op functie, maar vooral op houding: mensen die scherp durven zijn, lastige vragen stellen en openstaan voor verandering. Dat maakt het team, en de migratie, sterker.
Als je je team belangrijk maakt, gaan we sneller en verder.
Stap 3: Een plan dat ademt
Plannen die in beton gegoten zijn, sneuvelen vroeg of laat. Bij Ensur maken we een plan dat leeft. Dat betekent: elke week korte, eerlijke updates. Wat gaat goed? Wat gaat niet goed? En waar moeten we bijsturen? We plannen deze sessies bewust laagdrempelig en vol energie, zodat iedereen betrokken blijft.
Dingen die bijvoorbeeld vaak anders lopen, zijn de dagelijkse zaken. Denk aan beheer, incidenten of wetswijzigingen die grote impact hebben om de verandering dan even te laten liggen.
Stap 4: Durf afscheid te nemen en wees daar eerlijk over
Vaak houden organisaties oude processen of systemen in stand. Niet omdat ze niet meer werken, maar omdat ze 'nog net werken'. De echte problemen zitten in het onderhoud, de afhankelijkheid van een paar experts, oplopende kosten en het feit dat nieuwe ontwikkelingen steeds lastiger zijn in te passen.. Natuurlijk wil je idealiter afscheid nemen van verouderde onderdelen, maar dat lukt alleen als er draagvlak is, én als je rekening houdt met het bredere IT-landschap binnen de organisatie. Die nuance maken we altijd bespreekbaar.
Een voorbeeld: bij een grote verzekeraar migreerden we het ERP systeem. Dat zit overal aan gekoppeld. Je kunt dus niet half over. Samen met de verzekeraar keken we naar de beste manier om het oude los te laten.
Stap 5: Kleine stapjes, grote impact en ruimte voor emotie
Splits je migratie op in kleine, behapbare stukken. En geef medewerkers de ruimte om hun gevoelens te delen als dingen veranderen. Een migratie is niet alleen een technisch project, maar ook een verandering in gedrag en proces. Door emoties serieus te nemen, vergroot je de slagingskans enorm.
Meer lezen over de gedragskant van verandering? Tessa schreef er een scherpe LinkedIn-post over: Gedrag als Gamechanger: Waarom succesvol veranderen verder gaat dan plannen en processen
Stap 6: Vier successen (ook de kleine)
Vier niet alleen de grote mijlpalen, maar juist ook de kleine successen. Een goed afgeronde testfase? Even stilstaan. Een knelpunt dat opgelost is? Samen vieren. Want positieve energie is besmettelijk en dat heb je hard nodig in een intensief traject.
Stap 7: Evalueer eerlijk, ook als het schuurt
Een migratie sluit je niet af met alleen een taartmoment. Bij Ensur kijken we kritisch terug: wat ging er goed? Waar hebben we steken laten vallen? We bespreken dat openlijk, zonder schuldigen aan te wijzen. Want alleen als je eerlijk durft te evalueren, groei je echt.
Ensur: menselijk migreren met energie
Uiteindelijk draait een succesvolle migratie niet om systemen, maar om mensen. Bij Ensur zorgen we voor duidelijke doelen, levendige plannen en vooral: het creëren van een team dat met energie en eerlijkheid samen werkt aan resultaat. Zo maken we van elke migratie een kans op vernieuwing.
Wil je weten hoe wij jouw migratie menselijker én effectiever kunnen maken? We denken graag met je mee.