Terug naar overzicht
Banner website FIDA

FIDA gaat helpen om de data te structureren

Financial Data Access Framework (FIDA) is een Europese verordening die, op het moment van schrijven, nog in conceptfase verkeert. Deze verordening richt zich op de interactie tussen financiële instellingen (waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen) en hun particuliere en zakelijke klanten (in dit artikel aangeduid als 'de klant').

Met het FIDA krijgen klanten de mogelijkheid om hun financiële instelling (de datahouder) opdracht te geven hun klantdata rechtstreeks te delen met andere financiële instellingen (de datagebruiker). Dit zal een verschuiving teweegbrengen van Open Banking naar Open Finance, wat zal leiden tot meer innovatie in de fintech-sector, een meer geïntegreerde financiële markt en duurzamere financiering door betere datadeling tussen financiële instellingen.

Waar lopen financiële instellingen op dit moment tegenaan?

In de huidige (pre-FIDA) Open Banking-systematiek zijn de mogelijkheden voor innovatie en datadeling beperkt en ingewikkeld. De datagebruiker moet toestemming vragen om toegang te krijgen tot data van de klant of van een datahouder. Het probleem is dat de klant op dit moment geen gecontroleerde manier heeft om die toestemming te verlenen. Tegelijkertijd is de datahouder vaak terughoudend om klantdata te delen, vanwege het gebrek aan enige juridische verplichting of financiële tegenprestatie.

Hierdoor kunnen datagebruikers geen data-driven producten of diensten aanbieden, stagneert de integratie van de financiële markt, en gaan kansen voor duurzamere financiering verloren.

Welke eisen zijn er verbonden aan de implementatie van FIDA?

De FIDA-verordening stelt complexe en vergaande eisen aan het delen van klantdata. Een van de belangrijkste vereisten is het opzetten van duidelijke afsprakenstelsels (schemes) om standaardisatie binnen de sector te waarborgen. Deze afspraken zullen vaak op nationaal niveau plaatsvinden, hoewel het mogelijk is dat bepaalde deelgebieden op Europees niveau worden geregeld.

Naast het standaardiseren van data en het verbeteren van de interne datakwaliteit, verlangt FIDA ook de ontwikkeling van technische interfaces. Deze interfaces moeten ervoor zorgen dat uw klant eenvoudig kan bepalen welke klantdata wel of niet gedeeld worden én voor welke doeleinden. De volledige implementatie van FIDA wordt verwacht rond Q1 van 2027.

Ensur helpt met FIDA

FIDA brengt veel uitdagingen met zich mee voor de financiële sector. Ensur ondersteunt financiële instellingen bij het voldoen aan de nieuwe Europese verordening en helpt om optimaal gebruik te maken van de kansen voor innovatie. We doen dit door te assisteren bij een zorgvuldige implementatie van breed gedragen afsprakenstelsels en door inzet van onze expertise in datastandaardisatie.

Ensur heeft een bewezen track record in project- en programmamanagement en in het verbeteren van datakwaliteit. Samen zorgen we ervoor dat uw financiële instelling FIDA-proof is en klaar voor het nieuwe tijdperk van Open Finance.

Interesse om te ontdekken waar we je bij kunnen helpen?

We gaan graag met je hierover in gesprek. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op via info@ensur.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met consultant Otcar Weekhout.

Meer over testimonials

Terug naar overzicht