Het bijzondere huwelijk tussen een pensioenuitvoerder en haar softwareleverancier
De analogie tussen een huwelijk en de relatie van (backend) softwareleveranciers met pensioenuitvoerders is heel goed te maken. Het is een relatie waar beide partijen gezamenlijk iets moois willen opbouwen. Een overeenkomst wordt altijd voor minimaal 5 jaar aangegaan, maar in de praktijk zien we dat overeenkomsten al snel minimaal 10-15 jaar duren. Dat is inmiddels ook de duur van een gemiddeld huwelijk in Westerse landen.
Als je als pensioenuitvoerder een nieuwe relatie met een softwareleverancier aangaat, levert dit altijd allemaal nieuwe mogelijkheden op. Een gevolg is echter ook dat je hierdoor een stukje van je eigen vrijheid verliest, een softwareleverancier zal namelijk niet elke wijziging zonder meer realiseren. Net als in elke relatie zijn er dingen die je leuk en minder leuk vindt aan elkaar en er worden op sommige punten compromissen met elkaar gesloten.
Een huwelijk is altijd gebaseerd op een goede balans, maar hoe om te gaan als er sprake is van een disbalans? Ook dit is soms aan de orde binnen een huwelijk tussen een softwareleverancier een pensioenuitvoerder.
De Verloving & het Contract
Bij een verloving, nadat de keuze voor elkaar gemaakt is, zitten beide partijen in een high. De vooruitzichten zijn goed en de verwachtingen over wat de relatie gaat brengen zijn groot. Bij het opstellen van het contract, de ‘huwelijkse voorwaarden’, is volop discussie over welke elementen precies worden opgenomen. Belangen worden verdedigd voor het geval er gedurende het huwelijk toch een geschil ontstaat. Er wordt in elk geval over meer onderhandeld dan in een echt huwelijk!
Een aantal elementen zie je standaard in contracten terugkomen. Het is echter, gezien de enorme complexiteit en het detailniveau waar je in de pensioenuitvoering mee te maken hebt, lastig om elk detail van de werking van de software contractueel vast te leggen. Het vastleggen dat bepaalde processen en functionaliteit dienen te werken zijn doorgaans helder, bijvoorbeeld dat de facturatie, premie inning of waardeoverdracht dienen te werken. Dit betekent echter nog niet dat het expliciet helder is op welke manier de software in detail zal werken.
En is het daarnaast niet verstandig om in de contractuele fase ook al aandacht te besteden aan hoe we met elkaar omgaan, ook op het moment dat de relatie wellicht iets minder prettig verloopt?
De Wittebroodsweken & de vette jaren
De wittebroodsweken zijn vaak erg mooi, de contractuele en sociale verplichtingen zijn achter de rug. De samenwerking wordt aangekondigd in de media, waarbij er vanuit beiden met trots over de nieuwe relatie wordt gesproken. Er wordt uitgesproken hoe goed beide partijen bij elkaar passen.
Er vinden vervolgens verdiepende sessies plaats, waarbij er van beide kanten grote stappen worden gemaakt om de toekomst samen vorm te geven. Er heerst vertrouwen en er is sprake van een positieve energie. Doordat er in deze fase vertrouwen is hoeven ook bepaalde details helemaal niet te worden besproken, er is een gevoel dat alles goed zal komen. Afspraken tussen beiden kennen vaak een open karakter.
Het huis wordt samen ingericht, waarbij de beste elementen vanuit beide partijen worden ingebracht (en oude meubelstukken worden weggedaan) om samen tot een goed en mooi ingericht huis te komen. De communicatie tussen beiden is transparant. Er staat ook geen druk op de relatie. Heerlijk!
Magere jaren
Elk huwelijk kent zijn ups en downs, helaas is er dus ook wel eens sprake van de magere jaren. Je bent niet meer volledig in lijn met elkaar, er ontstaat her en der wat frictie en de eerste ergernissen komen naar boven. Er zijn bepaalde beloften gedaan die misschien niet helemaal waar zijn gemaakt, er wordt inmiddels wat meer geld uitgegeven dan verwacht of je merkt dat de softwareleverancier minder aandacht aan je geeft en zelfs met andere uitvoerders aan het flirten is.
Je hebt bepaalde verzoeken, maar hier wordt in jouw ogen toch te weinig prioriteit aan gegeven en te laat op gereageerd. Je hebt beiden nog steeds de beste intenties, maar toch verloopt de samenwerking helaas steeds stroever. In deze fase is het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over je houding en opties. Pas op voor een selffulfilling prophecy, waarbij de relatie door je houding misschien alleen maar verder verslechtert en niet meer te redden valt.
Net zoals in een echt huwelijk is het vaak beter om gewoon even rustig met elkaar uit eten te gaan en een goed gesprek te voeren en niet de focus te leggen op de schuldvraag.
Als je in een dergelijke situatie naar contracten gaat kijken, zie je dat er in de praktijk vaak ruimte voor interpretatie is. Nu blijk je toch niet op één lijn te zitten en ontstaan vervelende discussies, terwijl er niet naar een oplossing wordt gezocht.
Scheiding
Mocht het huwelijk echt dusdanig onder druk komen te staan, dan worden alle opties afgewogen en wordt ook vaak duidelijk dat een scheiding hoe dan ook alleen maar verliezers kent. Een scheiding is een langdurig en pijnlijk proces, scheiden is net als in een echt huwelijk niet een snelle oplossing. Het kost tijd om banden volledig te verbreken. Hoe dan ook ben je dus nog tijden aan je ex verbonden.
Er zijn echter ook nog contracten waarvan de looptijd niet is verstreken. Om in de analogie te blijven, er staat bijvoorbeeld nog een hypotheek op het huis en het huis staat onder water. De huizenmarkt is overspannen en er zijn weinig goede nieuwe woonopties beschikbaar. Je kunt niet zomaar weg, waardoor een relatie door blijft etteren.
Het investeren in een nieuwe relatie is kostbaar; de zoektocht, het daten om er zeker van te zijn dat een volgende relatie wel langdurig succesvol zal zijn. Er dient opnieuw een investering in een implementatie te worden gedaan. Toch is ook deze situatie onzeker, hoe weet je of iemand zich niet mooier voordoet? Hoe weet je dat je in een nieuwe relatie zelf niet weer dezelfde fouten maakt?
Relatietherapie?
Naast dat het goed zou zijn om in de contractuele fase al tijd te besteden aan de omgangsvorm in mindere tijden, lijkt de tijd aangebroken om ook vanuit andere invalshoeken naar oplossingen te kijken.
Wellicht wordt het tijd om relatietherapie aan te bieden voor huwelijken tussen softwareleveranciers en pensioenuitvoerders die onder druk staan.
Wellicht kunnen relaties door middel van mediation worden hersteld om te zorgen voor een oplossing met minder verliezers. Valt er iets te leren van klassieke relatietherapeuten? Misschien wel, daarom hierbij vier tips die verrassend goed op lijken te gaan:
- Accepteer elkaars tekortkomingen.
- Blijf een oplossing als doel stellen.
- Doe samen leuke dingen.
- Neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel.
Wat je wilt voorkomen is dat je elkaar gaat vertellen hoe de ander zich moet gedragen en hoe een ander zijn werk moet gaan doen. Laat elkaar alsjeblieft ook een beetje vrij!